A sportág története

untitled

Hazánkban és szerte a világon egyre nagyobb méreteket ölt a szabadidősport. A csapatsportok közül legtöbben a labdarúgást kultiválják, sőt a nagypályás játék mellett egyre népszerűbbé válik a kispályás foci. Ennek is több válfaja van, lehet 5+1-es, 4+1-es (futsal) vagy az itthoni szinten újnak mondható cageball (ketrecfoci, 3-3 ellen).

A kispályás labdarúgásnak az egyik előnye, hogy nem kell hozzá sok ember. A cageballra ez főleg jellemző, hiszen egy csapatból egyszerre max.  3 fő tartózkodhat a pályán és nem igényel külön kapust.

A sportág legfőbb ismérve, hogy egy olyan labdajáték, amiben nincs leállás, (csak gól illetve szabálytalanság esetén van játékmegszakítás), mivel a labda nem képes elhagyni a játékteret. A szabvány pályát egy vasszerkezet fogja közre, mely belülről ütés álló plexivel van lefedve. A pálya alapterülete 16,5 x8,5 m, magassága2,5 m. A jobb összjáték érdekében, 1 m magas palánk övezi a pálya szélét. A játéktér műanyag borítású (sportPVC), a plafonrész vasrácsból vagy hálóból van kialakítva. A játékot fékezett pattogású, 4-es futsal labdával játszák.

Az első hasonló jellegű pályát annak idején profi labdarúgóknak készítette a német Jörg Berger, korábbi Schalke tréner. A legfőbb célja az volt, hogy játékosainak (edzés keretein belül) fejlessze a robbanékonyságát. Mindezek mellett az összjátékra is pozitív hatással van, mivel szűk területen kell járatni a labdát, pontos átadásokkal. Remek hatással van az állóképességre és a jó kondíció fenntartására. A cageball elősegíti a gyors helyzetfelismerést és fejleszti a technikai készséget. Labdarúgóknak téli alapozásként vagy utánpótlásuk fejlesztéseként, de más sportág képviselőinek kiegészítő sportként is kiválóan alkalmas. Különleges felszerelést nem igényel, csak teremben használható cipőt. Nők és férfiak egyaránt játszhatják.

A Cageball Szövetség azzal a céllal alakult, hogy a kispályás vagy nagypályás futballt és a szabadidősportokat kedvelőkhöz eljuttasson egy új labdasportot Magyarországon is.

A futsal hagyományaira támaszkodva a szövetség egy sokak számára vonzó tömegsportot kíván teremteni, majd mint önálló sportot, a cageballt meghonosítani hazánkban. A ketrecfoci ugyan nem teljesen ismeretlen fogalom Magyarországon, de szövetségi szinten mindenképpen új lehetőségeket nyújt hazánk amatőr vagy profi labdarúgóinak. A játékhoz tartozó sportpályák szabványosítva olyanok, amik könnyen felépíthetőek és nem nagy helyigényűek. A Cageball Szövetség hazánkban bárhol segítséget nyújt a sztenderd pályák megépítésében, mivel országos szinten kívánja a futball eme válfaját, a mozgást és a tömegsportot népszerűsíteni. Megfelelő mennyiségű pálya esetén térségi illetve országos bajnokságok rendezésére is lesz lehetőség. Fő célja, hogy egy könnyen és olcsón elérhető új sportágra hívja fel az emberek figyelmét.

A Cageball Szövetség referencia pályája Budapest XIV. kerületében, a zuglói Cageball Centerben található (de időközben megszűnt). 2013. novembere óta már a X. kerületben (Cageball Center Kőbánya) is elérhető a cageball sportág, 2db pályán, jelenleg ez a budapesti cageball sportág fő bázisa.

Az első vidéki cageball helyszínként Győr városát emlegethetjük, mert 2014. Március 22-én a Club Aréna Győr sportcenter megnyitotta kapuit 2 db cageball pályával, streetball pályával, darts szobával és egy hatalmas 12 asztalos pingpong teremmel.

2015 tavaszától már a XXI. kerületben, Csepelen is lehet cageballozni, ugyanis megnyitotta kapuit a FocIPARk, egyelőre 1 db szabvány pályával és pingpong asztallal.