fbpx

A sportág története

Hazánkban és szerte a világon egyre nagyobb méreteket ölt a szabadidősport. A csapatsportok közül magasan legnépszerűbb a labdarúgás, sőt a nagypályás játék mellett egyre közkedveltebbek a kisebb pályákon játszott szakágai. Ennek is több válfaja van, lehet 5+1-es (minifoci), 4+1-es (futsal) vagy az itthoni szinten még csak 6 éve létező cageball (ketrecfoci, 3 a 3 ellen).

A kispályás labdarúgásoknak az egyik előnye, hogy nem kell hozzá sok ember. A cageballra méginkább jellemző, hiszen egy csapatból egyszerre max.  3 fő tartózkodhat a pályán és nem igényel külön kapust.

A sportág legfőbb ismérve, hogy egy olyan labdajáték, amiben nincs leállás, (csak gól illetve szabálytalanság esetén van játékmegszakítás), mivel a labda nem képes elhagyni a játékteret. A szabvány pályát egy vasszerkezet fogja közre, mely minimum az egyik oldalán belülről ütés álló plexivel van lefedve. A pálya alapterülete 16 x8 m, magassága2,5 m. A jobb összjáték érdekében, 1 m magas palánk övezi a pálya szélét. A játéktér műanyag borítású (sportPVC), a kifeszített hálóból van kialakítva. A játékot fékezett pattogású, 4-es futsal labdával játsszák.

Az első hasonló jellegű pályát annak idején profi labdarúgóknak készítette a német Jörg Berger, korábbi Schalke tréner. A legfőbb célja az volt, hogy játékosainak (edzés keretein belül) fejlessze robbanékonyságát, gyorsítsa labdakezelésüket. Mindezek mellett az összjátékra is pozitív hatással van, mivel szűk területen kell járatni a labdát, pontos átadásokkal, átvétel nélküli passzokkal. Remek hatással van az állóképességre és a jó kondíció fenntartására is. A cageball elősegíti a gyors helyzetfelismerést és fejleszti a technikai készséget. Labdarúgóknak téli alapozásként vagy utánpótlásuk fejlesztéseként, de más sportág képviselőinek kiegészítő sportként is kiválóan alkalmas. Különleges felszerelést nem igényel, csak teremben használható cipőt. Férfiak mellett a nők is egyaránt játszhatják, hiszen a női labdarúgás rohamosan fejlődik világszerte, így a Cageball Szövetség minden évben rendez női labdarúgóknak is tornákat, bajnokságokat.

A Cageball Szövetség 2012 februárjában azzal a céllal alakult, hogy a kispályás vagy nagypályás futballt és a szabadidősportokat kedvelőkhöz eljuttasson, népszerűvé tegyen egy új labdasportot Magyarországon is.

Szövetségünk legfőbb célja, hogy egy sokak számára vonzó és ismert amatőr sportágat teremtsen Magyarországon. A ketrecfoci ugyan nem volt már teljesen ismeretlen fogalom nálunk sem, elég ha csak gyermekkorunk játszótéri dühöngőire gondolunk, de szövetségi szinten mindenképpen új lehetőségeket nyújt hazánk profi vagy amatőr labdarúgóinak a profin megszervezett versenyrendszer, folyamatos bajnokságok és hétvégi kupák. A játékhoz tartozó sportpályák szabványosítva olyanok, amik könnyen felépíthetőek és nem nagy helyigényűek. A Cageball Szövetség hazánkban bárhol segítséget nyújt a standard pályák megépítésében, mivel országos szinten kívánja a futball eme válfaját, a mozgást és a tömegsportot népszerűsíteni. Megfelelő mennyiségű pálya esetén térségi illetve országos bajnokságok rendezésére is lesz lehetőség. Fő célja, hogy egy könnyen és olcsón elérhető új sportágra hívja fel az emberek figyelmét.

A Cageball Szövetség 2017-ben  5 év és 36 kisebb bajnokság után megrendezte az első térségi bajnokságát, a BUDAPEST LIGÁT, melynek szezonjain összesen 35 csapat versengett egymással féléven át, először több osztályú rendszerben. 2018-ban pedig hagyományteremtő céllal megszervezésre került az első ingyenes nemzetközi cageball torna, az INTERNATIONAL CAGEBALL CUP (‘ICC’), 3 ország és 5 csapat részvételével, ami a sportág ismételt mérföldkövének tekinthető.